Mail: ef@unze.ba / Tel: (+387 32) 460 467, 460 444

ODRŽANA KOMEMORACIJA I ODANA POČAST UVAŽENOM PROFESORU ISHAKU MEŠIĆU

Danas je u Sali 2 Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Zenici održana komemoracija i odana počast uvaženom Profesoru Ishaku Mešiću. Uz poštivanje epidemioloških mjera prisutnima, koji su na ovaj način željeli odati počast svome kolegi i prijatelju, obratili su se Dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Zenici prof.dr.sci. Alaudin Brkić, potom prof.dr.sci. Dževad Zečić, te Prodekan za naučno-istraživački rad Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Zenici doc.dr.sci. Dženan Kulović.

Naročito emotivno je bilo obraćanje članova porodice, bratića preminulog profesora, Farisa Mešića, te posredno, putem pisma, obraćanje njegove kćerke Ajle Mešić.

S velikim pijetetom svi govornici su istakli akademsku važnost i veličinu prof.dr.sci. Ishaka Mešića. Profesor doktor Ishak Mešić po svojim ljudskim, humanim, naučnim, intelektualnim, pedagoškim, istraživačkim i drugim kvalitetama bio je istinski jedinstven. Pažnja koju je pridavao ljudskim osjećajima, mislima i djelima, dobroćudnost i iskrenost su osobine koje su ga krasile… a od svih lijepih osobina, bitno je istaći da je Profesor Ishak uvijek bio najprije Čovjek, pa tek onda Profesor.

Događaj je moderirala njegova najbliža saradnica i viša asistentica Nermana Mahmić Muhić.

Dragi Profesore, opraštajući se od Vas danas posljednji put, moramo Vam se najtoplije zahvaliti. Vi nas napuštate, ali sva Vaša velika djela ostaju. A to znači da svi ljudi, pa i velikani umiru, ali njihova djela ostaju. Na kraju upućujemo iskrene riječi saučešća Vašoj supruzi, dragim kćerkama i porodici. Oni će cio svoj život biti veoma ponosni na takvog supruga, oca i djeda !

“… Kada bismo dobili izbor: umrijeti ili živjeti vječno, niko od nas ne bi znao ispravno odlučiti. Priroda nas oslobađa potrebe za izborom, čineći smrt neizbježnom. Najviša mudrost je u prihvatanju, jer je smrt najveća tragedija, zapravo, za naše najmilije. Ali… ima neka moć u dobrim ljudima, oni su jaki i poslije smrti. Događa se da i dalje žive, po svojim riječima i djelima, a najviše po dobroti srca…”

Arhiva

en_USEN