Mail: ef@unze.ba / Tel: (+387 32) 460 467, 460 444

U ZENICI OTVOREN CENTAR ZA DIGITALIZACIJU, INOVACIJE I KONKURENTNOST METALNE INDUSTRIJE 18.03.2021. GODINE

Kompanije u metaloprerađivačkoj industriji sa područja Centralne Bosne dobit će podršku za razvoj poslovanja te jačanje svojih inovativnih kapaciteta i konkurentnosti. Centar za digitalizaciju, inovacije i konkurentnost metalne industrije „CeDICo“ koji je danas  otvoren u Zenici, primjenom savremene opreme i digitalnih alata podržaće mala i srednja preduzeća u oblasti digitalizacije, razvoja novih proizvoda te kreiranja novih radnih mjesta.

Centar će funkcionisati u prostorijama Ekonomskog fakulteta UNZE, a otvoren je u sklopu EU4Business projekta koji finansira Evropska unija s ciljem jačanja ekonomije BiH. Centar  će se fokusirati na digitalnu transformaciju poslovanja kompanija, te inicirati digitalnu transformaciju tržišta rada. Kao rezultat, ciljana preduzeća će povećati svoj izvoz i prodaju i povećati konkurentnost na tržištu. Na press konferenciji koja je danas organizovana u Zenici,  predstavljeni su glavni ciljevi „CeDICo“  projekta, planirane aktivnosti, kao i partneri na ovom, za privredu, značajnom projektu.

Projekat traje 18 mjeseci, a ukupna vrijednost projekta iznosi 736.000 KM, od čega Evropska unija finansira 530.000 KM. Vodeći realizator projekta je Ekonomski fakultet UNZE, u saradnji sa Pravnim i Metalurško-tehnološkim fakultetom, te privrednim komorama FBiH, ZDK i SBK.

„Mislim da realizacija ovog projekta i današnja svečanost povodom otvaranja rada Centra za inovaciju, digitalizaciju  i konkurentnost metalne industrije u regiji Srednja  Bosna predstavlja jedan početak zagovaranja procesa uvođenja inovacija,  digitalizacije u segmentu metalne industrije, što je sigurno jedan značajan izazov. Naši donatori,  EU i Vlada Savezne Republike Njemačke su prepoznali našu ideju i viziju da unaprijedimo ovaj sektor slijedeći određene izazove i savremene tendencije kada je riječ o digitalnoj transformaciji poslovanja koja neminovno iziskuje značajno ulaganje u tehnološke transfere i u primjenu savremenih informaciono komunikacionih tehnologija zasnovanih na specifičnim znanjima,  a upravo ovaj Centar kroz svoja tri odjela za inovaciju, digitalizaciju i konukrentnost imati će za cilj u narednom periodu da radi na poboljšanju pozicije naših izvozno-orijentisnaih kompanija u tom dijelu.“, izjavio je prof.dr.Alaudin Brkić, dekan Ekonomskog fakulteta UNZE, vođa projekta.

„Naše članice koje funkcionišu kroz Udruženje privrednih komora će biti korisnici ovoga i ovo je izuzetan primjer kako u budućnosti sve kompanije iz različitih sektora kroz ovakve centre mogu da nadomjeste nedostatak nekih svojih kapaciteta. I upravo su to razlozi formiranja ovakvog centra i mi iz Privredne komore FBiH smo izuzetno sretni što smo učestvovali u ovakvom projektu. Ono što bih ja htio da istaknem, interestantno da je baš danas, formiran na nivou EU Centar za inovativnost, Inovativni savjet Evropske unije, koji ima budžet od 10 milijardi eura u narednih 6 godina. Znači na isti datum kad je i ovaj centar. To samo govori da su UNZE, Privredne komore i privredni subjekti koji će biti korisnici toga na ispravnom putu.“, izjavio je Mirsad Jašarspahić, potpredsjednik Privredne komore FBIH.

„Ovo je sjajan primjer zatvaranja trokuta između javnih vlasti sa jedne strane i privrede s druge strane, odnosno privrednih komora i obrazovnih institucija. Ako pogledate misiju UNZE onda ćete vidjeti, da je jedan od zadataka Univerziteta upravo to servisiranje zajednice, ne samo na polju tržišta, nego i u stvaranju uslova za boljitak zajednice.“, izjavio je Spahija Kozlić, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK.”

Arhiva

en_USEN